H Έφη Βετουλάκη, η Μαρία Ιωαννίδου & ο Νίκος Ζώκας στο "Χέρι"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σύζευξις: Τέχνες & Επιστήμες» παρουσιάζει “ΤΟ ΧΕΡΙ” της Έφης Βετουλάκη στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.

«Το χέρι» μπορεί να σκοτώσει… 
μα και μπορεί να σώσει… 
να ξεριζώσει στρεβλές αντιλήψεις…»


Στο αμφιθέατρο ενός Πανεπιστημίου, υποψήφιοι ψυχίατροι πρόκειται να παρακολουθήσουν μια συνεδρία της καθηγήτριάς τους με έναν επικίνδυνο γυναικοκτόνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο δολοφόνος ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, τις πεποιθήσεις του και τα στερεότυπα που έχουν κτιστεί μέσα του από την παιδική του ηλικία. Ο θεατής διαπιστώνει ότι πολλές φορές ταυτίζεται ιδεολογικά με τον δολοφόνο. Η πλοκή εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, ώστε o θεατής να αναζητήσει το δικό του μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία λανθασμένων στερεότυπων.

Ποιος είναι άραγε ο θύτης;


Η Έφη Βετουλάκη, η συγγραφέας του θεατρικού αυτού έργου, η Μαρία Ιωαννίδου και ο Νίκος Ζώκας, ηθοποιοί και σκηνοθέτες του, καταθέτουν την οπτική και το συναίσθημά τους για ένα έργο που προβληματίζει, συγκινεί, αναστατώνει την παγιωμένη μας ηθική αντίληψη σχετικά με τις οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες πολλές φορές κεκλεισμένων των θυρών εγκολπώνουν και καλλιεργούν πρακτικές κακοποιητικής συμπεριφοράς, χειραγώγησης, εκμετάλλευσης.


Το φαινόμενο αυτό της κακοποίησης και της χειραγώγησης διερευνάται από την πλευρά του θύτη. Τον «καθίζουν στο σκαμνί», τον αποδομούν, τον εκθέτουν στα μάτια των ανυποψίαστων θεατών, αποκαλύπτουν τον ψυχισμό του και τα βαθύτερα κίνητρά του, επιχειρούν να ανακαλύψουν «την πηγή του κακού». Όλα ξεκινούν από την οικογένεια κι εκεί επιστρέφουν. Ο φαύλος αυτός κύκλος πρέπει να παύσει, αρχής γενομένης με τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. 

Το έργο αυτό θα ταξιδέψει και σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετατρέποντας τους/τις μαθητές/τριες σε φοιτητές/τριες ψυχιατρικής σχολής που παρακολουθούν την εξομολόγηση-συνεδρία ενός γυναικοκτόνου. Είναι πολύ ενδιαφέρον και συνάμα συναρπαστικό να ψυχογραφηθεί η προσωπικότητα ενός τέτοιου ανθρώπου, το πώς και γιατί μεταλλάχτηκε σε άνθρωπο-τέρας, καθώς κανένας δε γεννιέται εγκληματίας.


Γινόμαστε άνθρωποι-τέρατα κυρίως μέσα στο οικογενειακό μας περιβάλλον, αντιδρώντας όχι μονάχα σε αυτό αλλά και σε μια κοινωνία αδιάφορη, εγωκεντρική κι ανταγωνιστική, μια κοινωνία απάθειας και καταναλωτισμού, που δυστυχώς μας υπερβαίνει.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Έφη, τη Μαρία και τον Νίκο για τη συνομιλία μας. Ευχόμαστε «Το Χέρι» να ταξιδέψει όμορφα στον χώρο και τον χρόνο, να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στα σχολεία και μια υγιή κοινωνία. Ευχαριστούμε επίσης το Κινηματοθέατρο Αθήναιον για τη φιλοξενία του.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη :


Τεχνική επιμέλεια: Τάσος Πέππας

Συντελεστές

Κείμενο-μουσική:Έφη Βετουλάκη

Παίζουν και σκηνοθετούν:
Νίκος Ζώκας (γυναικοκτόνος)
Μαρία Ιωαννίδου (καθηγήτρια Ψυχιατρικής)

Πιάνο: Χριστίνα Βετουλάκη

Ηχογράφηση: Δημήτρης Αδάμ

Ενδυματολόγος: Καλλιόπη Ιωαννίδου

Φωτογραφία: Κατερίνα Ναλμπάντη

Αφίσα: ΔΙΕΚ Ευόσμου – Τμήμα Γραφιστικής: Στυλιανή Μουτάφη, Δημήτρης Μπιτζένης

Επικοινωνία / Δημόσιες Σχέσεις:Έρη Χριστοφορίδου

Πληροφορίες:
Κινηματοθέατρο Αθήναιον
(Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη)

Κρατήσεις θέσεων:
6906467283

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα, 25 Μαρτίου στις 20:00
Τετάρτη, 27 Μαρτίου στις 20:00
***
Δευτέρα, 1 Απριλίου στις 20:00
Τετάρτη, 3 Απριλίου στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: €10.00

Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του Θεάτρου και στην goldmall

Πραγματοποιούνται παραστάσεις σε σχολεία και συλλόγους κατόπιν συνεννόησης στα τηλ: 6951761369 & 6972696055

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ