To Alumni Drama Club του Κολλεγίου Ανατόλια στο «Rock Hamlet–The Musical»
Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία του παράσταση το Alumni Drama Club, η Ομάδα Θεάτρου του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια (ΣΑΑΚ Ανατόλια), αναβιώνει και παρουσιάζει την εναλλακτική μουσικοθεατρική παράσταση “Rock Hamlet – The Musical” στη σκηνή του θεάτρου Pappas Hall (Θέατρο Παππάς), στο Κολλέγιο Ανατόλια στις 24, 25 και 26 Μαΐου 2024, στις 21:00. H παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κολλεγίου Ανατόλια.
Οι παραστάσεις που δόθηκαν στο κοινό στις 5, 6, 7 και 12, 13, 14 Απριλίου, υπερέβησαν όλες τις προσδοκίες, ήταν όλες sold out, και δικαίως η παράσταση ανεβαίνει σε νέες ημερομηνίες του Μαΐου, πάλι στην ιστορική σκηνή του Pappas Hall.

Το έργο είναι μεταφορά του γνωστού έργου του Σαίξπηρ σε ροκ μιούζικαλ με γνωστά τραγούδια του ’80 και ΄90 (Queen, Led Zepelin, Evanescence, Depeche Mode, David Bowie, κ.α.), με τη συμμετοχή 29 ερασιτεχνών ηθοποιών και πολλών συντελεστών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απόφοιτοι και απόφοιτες του εκπαιδευτικού οργανισμού. Η παράσταση εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Anatolia 100 Θεσσαλονίκη» που διοργανώνει το Κολλέγιο Ανατόλια για την επέτειο των 100 χρόνων από τη μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη από τη Μερζιφούντα του Πόντου.

Η ομάδα Θεάτρου των Αποφοίτων αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια και εξέλιξη των μαθητικών ομίλων αγγλόφωνου και ελληνικού θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια, από τους οποίους ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Βασίλης Τσιβιλίκας, η Έφη Σταμούλη, ο Άκης Σακελλαρίου, η Ρένια Λουιζίδου, και η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου. Η ομάδα των αποφοίτων είχε παρουσιάσει στο παρελθόν, σε εξαιρετικές παραγωγές, ξένα μιούζικαλ και διάσημες ροκ όπερες, εισάγοντας στις θεατρικές σκηνές της πόλης το απαιτητικό είδος του αγγλόφωνου μιούζικαλ.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια «Alumni Drama Club» ιδρύει το 1980 το Θεατρικό του Τμήμα, το οποίο είχαν αναλάβει οι Χ. Σαραβέλος και Θ. Κεχαγιάς. Η πρώτη παράσταση ανεβαίνει στο 1981 στο Θέατρο Pappas, στον χώρο του σχολείου, το “Εκείνος και εκείνος”, μία συρραφή κειμένων του Κώστα Μουρσελά.
Από τον Φεβρουάριο του 1983 το Alumni Drama Club, με την καθοδήγηση του Κώστα Αθυρίδη, αρχίζει να κινείται στους απαιτητικούς δρόμους των μιούζικαλ με πολύ σημαντικές καλλιτεχνικές επιδόσεις. Το Δεκέμβριο του 1983 στο θέατρο Pappas, χωρητικότητας 200 θέσεων, 1.000 περίπου άτομα κατακλύζουν τον χώρο, για να παρακολουθήσουν το μιούζικαλ “Cabaret“. Την επόμενη χρονιά παρουσιάζεται το μιούζικαλ “Godspell“.
Την περίοδο 1985-1989 ανεβαίνουν τρεις βρετανικές κωμωδίες: το “Σώσε” του Μάικλ Φρέιν, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα των Δημητρίων για τα 2.300 έτη από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, η “Μαύρη Κωμωδία” του Πίτερ Σάφερ και το “Τι είδε ο Υπηρέτης” του Τζο Όρτον.

Οι άρτιες καλλιτεχνικές παραγωγές του Alumni Drama Club, το πάθος αλλά και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων που συμμετείχαν στις παραγωγές αυτές, δημιούργησαν αίσθηση στη Θεσσαλονίκη. Οι παραγωγές συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία. Το 1990 ανεβαίνει η ροκ όπερα των Who “Tommy“ στο Pappas Hall και στη συνέχεια στο Βασιλικό Θέατρο.
Το 1991 σειρά έχει το “Cats“ του Andrew Lloyd Webber, μία παράσταση με 30 ηθοποιούς, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Κήπου στο πλαίσιο του Πνευματικού Μαΐου. Η επόμενη χρονιά ανήκει στον Μολιέρο και στο έργο του “Ταρτούφος” το οποίο παρουσιάζεται στην Αίγλη και στο Θέατρο Κήπου, ενώ το 1995 το Alumni Drama Club επιστρέφει στο μιούζικαλ με το “Jesus Christ Superstar“. Μετά από ένα κενό οκτώ ετών, η θεατρική ομάδα των αποφοίτων επιστρέφει το 2003 με το μιούζικαλ “Rent“ που ανεβαίνει στο Θέατρο Άνετον σε σκηνοθεσία Άγγελου Κλωνάρη, ενώ τον Δεκέμβριο του 2004 παρουσιάζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία του ίδιου στο θέατρο Αυλαία το μιούζικαλ “We will rock you“.

Ο Γρηγόρης Διδασκάλου, σκηνοθέτης και παραγωγός του Rock Hamlet – The Musical, και οι ηθοποιοί του Alumni Drama Club, Μαρία Πλατίδου, Κατερίνα Κουρτέση, Ελίζα Καρύδα, Εύα Κασαπάκη, Δανάη Τσιμπικάκη, Όλγα Μπεληγιάννη, Δημήτρης Πογαρίδης και Κώστας Αγιαννίδης, μας παρουσιάζουν τα νοήματα και τις ερμηνευτικές συνθήκες μιας εξαιρετικής μουσικοθεατρικής παράστασης με διαχρονική αξία και μεταφυσικές προεκτάσεις, καθώς θίγει καίρια κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, που χρωματίζονται φιλοσοφικά και αποδίδονται στη σκηνή με έναν ακραιφνή λυρισμό και ρομαντισμό. To be or not to be? Η ομάδα αυτή γεμάτη μεράκι, λατρεία για το θέατρο, σκηνική εμπειρία και θετική διάθεση προς τη ζωή, καταφάσκει σθεναρά, καταθέτει την οπτική και το συναίσθημά της, και δραματοποιεί την αιώνια πάλη ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, την αγάπη και το συμφέρον, τη δύναμη του κοινωνικού κατεστημένου και την επιλογή να είμαστε ελεύθεροι κι αμετανόητοι σε αυτό που θέλουμε να ζήσουμε, ακόμη κι αν αυτό δε θεωρείται κοινωνικά ή πολιτικά επιτρεπτό.
Ευχαριστούμε θερμά τον Γρηγόρη Διδασκάλου και τα μέλη του Alumni Drama Club που μας υποδέχτηκαν με τόση ζεστασιά στον χώρο τους και επικοινώνησαν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους για το έργο. Ευχαριστούμε τη διοίκηση του Κολλεγίου Ανατόλια για τη φιλοξενία. Ευχόμαστε η παράσταση αυτή να ταξιδέψει όμορφα στον χώρο και τον χρόνο και να αποτελέσει ένα ακόμη διαμαντάκι στη μακρόχρονη θεατρική ιστορία του Κολλεγίου.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου και ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
Αρχική δημοσίευση:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.