O Γιάννης Φραγκούλης για τη μικρού μήκους ταινία του «Το γεύμα»
Η ταινία μικρού μήκους «Το γεύμα», σε σενάριο του Γιάννη Τσιτσίμη, και σκηνοθεσία των Γιάννη Τσιτσίμη, συγγραφέα, και Γιάννη Φραγκούλη, κριτικού κινηματογράφου-παραστασιολόγου, έχει δρομολογηθεί. Είναι έτοιμη να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες και τα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Για την ταινία, η παραγωγή ελπίζει να ξεκινήσει τη διαδρομή της από το Φεστιβάλ Δράμας. Από εκεί σκοπεύει να ταξιδέψει στον ελληνικό και στον εκτός Ελλάδας κινηματογραφικό χώρο.

Το έργο:
Τρία άτομα, ο σύζυγος, η σύζυγος και ο εραστής. Ένα τρίο βρίσκεται στο τραπέζι, για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Έτσι τουλάχιστον νομίζουν. Τα γεγονότα θα πάνε αλλού την κοινή ιστορία τους. Γεγονότα απρόσμενα θα φέρουν ανατροπές. Ένας ακόμα άνθρωπος θα ολοκληρώσει το καρέ. Αυτός θα έχει… φουλ του άσσου και θα βγει καθαρός.

Οι κουβέντες θα φέρουν την κουβέντα αλλού, οι πράξεις όμως βρίσκονται πίσω από τα λόγια, για να μας δώσουν μια τροπή που θα είναι κάπου ανάμεσα στο θρίλερ, το φιλμ νουάρ και την κωμωδία. Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε:
Υπάρχει ακόμα έρωτας; Μήπως μια σφαίρα στο κεφάλι είναι η λύση για όλα;
Οι απαντήσεις βρίσκονται σε αυτή την ταινία μικρού μήκους, που φλερτάρει το νουάρ για γίνει, πιθανά, cult.

Στο μοντάζ βρίσκεται ο Χαράλαμπος Τσαϊρίδης. Στη φωτογραφία ο Γιάννης Φραγκούλης. Τη μουσική έχει γράψει ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, μουσικός και δημοσιογράφος. Το σκριπτ έχει επιμεληθεί η Δανάη Τσιτσίμη. Στο drone βρίσκεται ο Γιάννης Αρναούτης και στα σκηνικά η Δήμητρα Κυριακίδου. Με το μακιγιάζ έχει διαμορφώσει τους ηθοποιούς η Ελένη Λιλίτσα. Τη δραματουργική διδασκαλία έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Φραγκούλης. Τους αγγλικούς υπότιτλους και το φροντιστήριο έχει κάνει η Δήμητρα Κυριακίδου.

Πρωταγωνιστούν οι: Μάκης Ακριτίδης (ο εραστής), ηθοποιός και δάσκαλος υποκριτικής, ο Γιώργος Καμπούρης (ο σύζυγος), ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και δάσκαλος, η Manal Gaber (η σύζυγος), ξεναγός, και ο Γιάννης Αρναούτης (εκτελεστής), αρχαιολόγος. Φτιάχνουν μια χιουμοριστική ιστορία που έχει στοιχεία νουάρ και πολλές εκπλήξεις.

Είχαμε λοιπόν τη χαρά και την τύχη να ‘συναντήσουμε’ τον Γιάννη Φραγκούλη στον φιλόξενο χώρο του Hollywood Studio Thessaloniki και να συνομιλήσουμε για «Το Γεύμα» και για πολλά άλλα που αφορούν στην έβδομη τέχνη. Ο Γιάννης Φραγκούλης, με όλη την γνώση και το πάθος για τον κινηματογράφο που τον διακρίνει, μας περιγράφει πώς από την Αθήνα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και ενεπλάκη με τον κόσμο της μεγάλης οθόνης.
Η σχέση του με τον κινηματογράφο είναι απόλυτα ερωτική. Ξεκινώντας από τη φωτογραφία, πέρασε σταδιακά στον κόσμο της κινηματογραφικής κριτικής και σκηνοθεσίας. Είναι κριτικός κινηματογράφου, κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης, ένας πολυπράγμων, φιλότιμος, ευγενικός και τρυφερός άνθρωπος. Μοιράζεται μυστικά της κάμερας, επισημαίνοντας τις διαφορές ανάμεσα στην υποκριτική του κινηματογράφου και αυτή του θεάτρου, αξιολογεί και σχολιάζει ταινίες που του έκαναν εντύπωση, και μιλάει τόσο για τη δυσκολία του ντοκιμαντέρ, που είναι και η μεγάλη του αγάπη, όσο και για τα χαρακτηριστικά μιας καλής ταινίας. Αποτελεί μύστη στην τέχνη του κινηματογράφου. Τη λατρεύει αναμφισβήτητα, η κινηματογραφική αίθουσα είναι ίσως το δεύτερό του σπίτι. Η ενασχόλησή του όμως αυτή δεν είναι διόλου τυχαία.
Είναι απόρροια μιας μακρόχρονης πορείας, γεμάτης προσωπική μελέτη και σπουδές.

Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου) στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009, τέλειωσε το Master in Arts από το Middlesex University με θέμα της διατριβής του: «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».

Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες.
Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στον δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι και σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει.
Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Επίσης, σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποίο ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance).

Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το 1992 το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, και το 2000 το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία» στο οποίο ήταν διευθυντής. Επιμελήθηκε και συμπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο» στο 902 TV από το 2008 έως το 2009.
Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα πλέον διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr.
Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει συγγράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», (εκδ. Έλευσις, 2006), «Τι είναι ο κινηματογράφος;», (εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», (εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών).
Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο Πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας».
Σας παραθέτουμε τα έργα του:
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
«Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία
ΒΙΒΛΙΑ
«Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001
«Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004
«Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004
«Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Φραγκούλη που επικοινώνησε τις ιδέες και τα συναισθήματά του για τη νέα του ταινία και μας άνοιξε έναν δρόμο. Ευχαριστούμε και το Hollywood Studio Thessaloniki για τη φιλοξενία. Ευχόμαστε η ταινία αυτή να ταξιδέψει όμορφα στον χώρο και τον χρόνο και να βάλει τη δική της σφραγίδα στα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου και ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
Αρχική δημοσίευση: ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.