Και αποχαιρετούμε το 2023 με μια εκτενή ανασκόπηση 48 βίντεο Διαλόγων Σκηνής και Παζλ της Καραμέλας!

Μετά την οικογένειά μου, την απόλυτη ευτυχία και δημιουργία την ένιωσα, μόλις συναντήθηκα με τη δύναμη της σκηνής. Αυτή με τροφοδοτεί. Η Σωφέρ Θεάτρου είναι μια στήλη μη ελιτιστική, απλή, καθαρή, και φιλοδοξεί να συμφιλιώνει ποικίλα μεγέθη και στιγμές. Την έχω ονειρευτεί σαν μια δίνη που παρασύρει τους πάντες. Μακάρι να συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό κι ενέργεια.


Σας παρουσιάζω λοιπόν τη δράση των Σκηνής Διαλόγων και του Candy Puzzle εν έτει 2023.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023.
-Τικ τακ…Τικ τακ. Το ρολόι αμείλικτο. Ο Άνθιμος Κατιρτζόγλου και ο Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου μοιράστηκαν με εμάς το Παιχνίδι τους (Θέατρο Σοφούλη).


- Η ομάδα «Θέατρο Αναζητήσεις» της Βιργινίας Πασχάλη μας παρουσίασαν τις Γυναίκες Θάλασσες στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023.
- Ο Βασίλης Παπάς είχε την αρχική ιδέα μιας υπέροχης ταινίας, με πολλά κωμικά ευρήματα και σκιώδεις ανθρώπινους χαρακτήρες, τους οποίους και τραβά στα άκρα. Ο Στέλιος Δουλγερίδης ήταν ο συνοδοιπόρος του, ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στο αρχικό σενάριο με τη δική του δημιουργική πνοή, εντυπώνοντας σε αυτό την προσωπική του σφραγίδα. Η ταινία Φόνος εκ προ Ομελέτας έχει δαιδαλώδη πλοκή, διάφανες εικόνες, ηθογραφική αξία με πολλά νταρκ στοιχεία και πολλές δόσεις γέλιου σε τέτοιο βαθμό, που έκαναν μια ταινία δύο ωρών να κυλάει ανεπαίσθητα, δίνοντας την εντύπωση ονείρου, που δε θέλει κανείς να τελειώσει. Ποιος είναι άραγε ο δολοφόνος;



Μαρία Γκόγκα αφηγήθηκε με τη μουσική συνοδό της, Ντόλλυ Λιανά, δύο αγαπημένα μας παραμύθια, τη Χιονάτη και τη Σταχτοπούτα, σε μια παραμυθική παράσταση με τίτλο Άσπρη σαν το χιόνι…γκρίζα σαν τη στάχτη, κάνοντάς μας να αναπολήσουμε την παιδική μας ηλικία. (Θέατρο Αθήναιον)


Σταύρος Δουκουζγιάννης στον κωμικότατο ρόλο του ιδιόρρυθμου γείτονα μάς κέρασε το Σουτζούκ Λουκούμ του Βασίλη Τσικάρα. (Θέατρο Αθήναιον)



ΜΑΡΤΙΟΣ 2023.
Βασίλης Πλατάκης, βετεράνος του ελληνικού θεάτρου, και ο Μαυρίκιος Μαυρικίου μάς περίμεναν ταπεινά στο Κλουβί με τις Τρελές. Κι εμείς είχαμε τη χαρά και την τιμή να κλειστούμε εκεί μαζί τους. (Θέατρο Αθήναιον)


-Η θεατρική ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου Θέσπις, υπό τη σκηνοθεσία του Γιώργου Κιουρτσίδη, παρουσίασε την Αλλαγή Σκηνικού στον χώρο του ΘΕΣΠΙΣ, βασισμένη σε τρία μονόπρακτα του Κώστα Μουρσελά, κείμενα κοινωνικο-πολιτικά και κωμικοτραγικά.


-Κι έπειτα άνοιξαν οι πύλες της Κολάσεως. Ο Δημήτρης Ελιάς, ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και ο Λευτέρης Κωνσταντίνου μάς άνοιξαν τις πύλες του Dracula του Άγγελου Κουρέπη (Θέατρο Αθήναιον).


Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος όρισε και καθόρισε τον βλάκα της διπλανής μας πόρτας, με τον οποίο πολλές φορές έχουμε ταυτιστεί, κι ομολογουμένως συμπαθήσει, σε μια Βλακεία Παράσταση δικής του σκηνοθεσίας. (Θέατρο Αθήναιον)


Βασίλης Παπάς και η Κωμοδύνη του μάς παρουσίασαν το έργο Τα κορίτσια της οδού Ασπασίας, μια συγγραφική και σκηνοθετική δουλειά του Β. Παππά, απόλυτα κωμική, δραματική και αναρχική ταυτόχρονα απέναντι σε αλλοτινούς (;) κώδικες ηθικής άτεγκτους, αυταρχικούς και γραμμικούς. (Θέατρο Αθήναιον)


-Το έργο Μαύρος Ουρανός, μια συγγραφική δημιουργία και σκηνοθετική προσέγγιση της Γεωργίας Μπλάγκου διαπραγματεύεται την τρέλα ενός ανθρώπου που βίωσε την οικονομική κρίση στο μεγαλείο της. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, η Βασιλική Χαραλαμπίδου, η Έλενα Βαινά, ο Χαράλαμπος Σιούλας, η Γεωργία Μπλάγκου και η Αλίκη Ζηρίδου μάς υποδέχτηκαν και μας αποκαλύφθηκαν. (Θέατρο Αθήναιον)



ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023.
-Ένας ηλικιωμένος πρώην διάσημος χορογράφος, ο οποίος έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση και τώρα ζει εντελώς μοναχικά, δέχεται στο χώρο του, την επίσκεψη ενός ζευγαριού που του ζητά μία συνέντευξη για το πώς λειτουργούσε ο καλλιτεχνικός χώρος στη δική του εποχή. Ο Γιώργος Κιμούλης μάς μίλησε για τη Συνάντησή του με την Άννα Μονογιού και τον Στάθη Παναγιωτίδη στη σκηνή του Θεάτρου Αμαλία.


Δέσποινα Μπισχινιώτη, ο Διογένης Γκίκας και ο Μιχαήλ Πάρτης δραματοποίησαν επί σκηνής τας Συνεπείας μιας παλαιάς ιστορίας, σε σκηνοθεσία των δύο πρώτων, όπως την αφηγήθηκε ο τρυφερός και ρομαντικός Γ. Βιζυηνός, φέρνοντάς μας σε επαφή με την ιδιαίτερη προσωπικότητα και την ψυχή του Βιζυηνού στο Θέατρο Σοφούλη.


Νίκος Κορεξιανός, η Χριστίνα Νασιάδου, ο Νίκος Ζώκας, η Φένια Σαλούκα και ο Σταύρος Δοκουζγιάννης δραματοποίησαν τον Μύθο του Χρυσού Τρίποδα, έργο του Κωνσταντίνου Καγλάτη σε σκηνοθεσία του Νίκου Κορεξιανού, και μας ταξίδεψαν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής σοφίας με έναν αριστοφανικό, παιχνιδιάρικο κι ευφάνταστο τρόπο στο Θέατρο Αθήναιον.


Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και η Έλλη Δεσποτίδου ήταν πρωταγωνιστές της σύγκρουσης ανάμεσα στο Εγώ και τον Άλλον, το καλό και το κακό, το φως και το έρεβος, το συνειδητό και το ασυνείδητο, το ένστικτο και την εκλογίκευση. Μας παρουσίασαν την παράσταση Ουροβόρος της Δέσποινας Βασιλείου στο 11 Grey Studio.


Ο Δημήτρης Αγαθαγγελίδης ή αλλιώς Τζίμης Νουάρ, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο Γιώργος Βραχνός και ο Άγγελος Ευθυμιάδης τραγούδησαν και δραματοποίησαν από την καρδιά τους τις ιστορίες τους -κι εμείς ταυτιστήκαμε, συγκινηθήκαμε, αυτοπροσδιοριστήκαμε ... στη Μικρή Σκηνή, Μόνο σε μένα. 


ΜΑΙΟΣ 2023.
Χάρης Θώμος, η Γεωργία Ποντσουκτσή, η Ραφαέλα Τσοπανούδη και η Μυρσίνη Καρματζόγλου μάς παρουσίασαν τις ηρωίδες του Swallow της Στεφ Σμιθ, σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου, διαφωτίζοντας το βαθύτερα νοήματά του και για την ομάδα DOT Ensemple, ως δύναμη κοινωνικής αναδιαμόρφωσης, ηθικής, πνευματικής κι αισθητικής καλλιέργειας. (Θέατρο Άνετον)


Αποστολία Γκούτη, μια πολυτάλαντη μουσικός, τραγουδίστρια και δασκάλα ορθοφωνίας και τραγουδιού, ήταν το alter ego της Ρόζα Εσκενάζυ, της βασίλισσας του ρεμπέτικου, σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, στο Θέατρο Σοφούλη.


Ο Ιάκωβος Μυλωνάς και η Ευτυχία Μελή μάς περιέγραψαν τη Ζωγραφιά του Θεού, μια υπέροχη ταινία για τη διαφορετικότητα και την αληθινή αγάπη. 



ΙΟΥΝΙΟΣ 2023.
-Στο πλαίσιο των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2023, δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί, μια μουσικός κι ένας θεατρικός συγγραφέας βρέθηκαν στο συνεντευξιακό στόχαστρο της Σωφέρ Θεάτρου ως υποψήφιοι για το Βραβείο Καλύτερου Νέου Προσώπου.
Η Σεμίραμις Αμπατζόγλου είχε προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση Σε εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Ο Γιάννης Σύριος είχε προταθεί για τον ρόλο του στην παράσταση Ο Επιθεωρητής του Νικολάι Γκόγκολ, μια παραγωγή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο Βασιλικό Θέατρο.


Η Αποστολία Γκούτη είχε προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου του Παναγιώτη Μεντή, σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, στο Θέατρο Σοφούλη.
Ο Κωνσταντίνος Αβράμης είχε προταθεί για τη δραματουργική βάση της παράστασης Νoigandres, Ιστορίες σεξισμένης παιδικότητας, σε σκηνοθεσία του Στέλιου Βραχνή, στoν Πολυχώρο Ένεκεν. Και οι τέσσερις υποψήφιοι υπέροχοι. 

Και φυσικά η κάμερα της Σωφέρ Θεάτρου, καλλιτεχνικός χειριστής της οποίας είναι ο Τάσος Πέππας, είχε ηχηρή παρουσία στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης στο Θέατρο Αυλαία.



Κρίτωνας Ζαχαριάδης και η ομάδα θεάτρου «Θα το δουλέψουμε» του Εργαστηρίου Ενηλίκων της Κυριακής μας προσκάλεσαν σε έναν Ρωμαίο κι Ιουλιέττα, όπως δεν έχετε ξαναδεί. “Σιγά μην είδατε Ρωμαίο κι Ιουλιέττα” στο Θέατρο Σοφούλη!


ΙΟΥΛΙΟΣ 2023.
Και μπήκαμε στον κόσμο της τραγωδίας και του ανοιχτού θεάτρου.

Άκης Σακελλαρίου, ως Πολυμήστορας, και ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ως Ταλθύβιος, μας εισήγαγαν στα βαθύτερα νοήματα της Εκάβης του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη στο Θέατρο Δάσους. Διαπραγματευτήκαμε το δίκαιο και το άδικο, το αιτιολογημένο και το δικαιολογημένο, το γραπτό κι άγραφο δίκαιο στην τραγωδία, τη συνύφανσή της με το θεολογικό στοιχείο, τη σοφία και την αρμονία της.



Θανάσης Σαράντος και η Μάνια Παπαδημητρίου μάς καλώς όρισαν στην τραγωδία Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, στο Θέατρο Κήπου.


Γιώργος Κιμούλης με τον απολαυστικό του θίασο μάς οδήγησε στα μονοπάτια του έρωτα, του είναι και του φαίνεσθαι, χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά την κωμωδία στη Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Κήπου. Αδράξαμε της ευκαιρίας να συνομιλήσουμε και με ένα πολύ ταλαντούχο ηθοποιό της παράστασης, τον Τζώρτζη Παπαδόπουλο.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023.
- Μια ξύλινη γέφυρα. Εάν την περάσεις, πίσω δεν ξαναγυρνάς. Έπειτα παρατηρείς. Μια μεγάλη ξύλινη ρόδα ακουμπάει τρυφερά σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι. Είναι το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής στις αλυκές του Αγγελοχωρίου. Ο Ευάγγελος Μίχος μάς καλωσόρισε, μας κέρασε σύκα κι ένα κλωνάρι βασιλικό, μας ξενάγησε, μας μίλησε για τις βραδιές πολιτισμού, που κάθε καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο. Η μυσταγωγία είναι απόλυτη.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023.
Ο Ηλίας Μάστορας έχει δημιουργήσει μια Μπάλα για Όλους, κατασκευασμένη από ασφαλή για τα παιδιά υλικά κι ελαφρύτερη της κλασικής μπάλας, και βοηθάει τους τυφλούς συνανθρώπους μας να παίζουν ποδόσφαιρο. Η Μπάλα αυτή, με τα ενσωματωμένα κουδουνάκια της, αποτελεί καθαρά δική του ευρεσιτεχνία. Δεν πωλείται. Μόνο δωρίζεται. Έχει ήδη αποσταλεί σε 213 χώρες του κόσμου μας και φιλοδοξεί να καταφθάσει σε ολόκληρη την οικουμένη. Ο Ηλίας θα το πραγματοποιήσει, όπως το οραματίστηκε εξαρχής. Γιατί διακατέχεται από πάθος κι αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. 
Η Μπάλα σύντομα θα κουδουνίζει σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολείο της γης. Το ευχόμαστε ολόψυχα!



ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023.
Βαγγέλης Καραμπάσογλου μάς παρουσίασε το κωμικό έργο του Γιάννη Καραμπέλκου Ποιος έπνιξε τον Μπερνιέ στο Θέατρο Αμαλία. Δεν τον καταφέραμε να μας αποκαλύψει τον δολοφόνο.


-Οι Βολικό Λάθος #Vforlathos είναι μια θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε το 2022, μια ομάδα ανθρώπων που συνδέονται μέσω του Improv και έχουν ανακαλύψει ότι αυτή η τέχνη έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές τους. Η ομάδα αυτοσχεδίασε με απόλυτα ευρηματικό και δημιουργικό τρόπο στο Crowbar Rock Restaurant!



Στέλιος Βραχνής, ο ιδρυτής της Ομάδας Θέατρο Πρόταση, διευθύνει φέτος το εργαστήρι Ευάλωτος Ηθοποιός, σε συνεργασία με τη Χαρά Σβάνου, που διεξάγεται από τον Σεπτέμβρη στο 11 Grey Studio: creator’s lab. Μας αποκάλυψε τη φιλοσοφική και πολιτική του σκέψη και μας περιέγραψε τη σκηνοθετική του στρατηγική κι αισθητική στο SANATORIUM. Μας περιμένει στο εργαστήριό του. Ακόμη να κλείσετε τις πόρτες;



-Οι BLACKBIRD, πέντε δροσερά και γελαστά παιδιά, μοιράστηκαν μαζί μας τη δική τους άποψη και φιλοσοφία για τη ζωή και τη θεατρική τους πορεία. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ανθής Ιωαννίδου, η Μαρκέλλα Καραπιπέρη, η Γιώτα Κασιμιάδου, η Χρύσα Σεραφείμ και ο Γιώργος Τερζής μας μίλησαν για την Ιστορία του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει του Λουίς Σεπούλβεδα και το Πώς λένε το κορίτσι που κρατά ένα μπαλόνι; του Μάνου Κοντολέων (Θέατρο Σοφούλη).


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023.
Ο Μάρκος Παπαδόπουλος μάς άνοιξε την ψυχή του, κατέθεσε τη σκέψη και το συναίσθημα που τον οδήγησαν να δημιουργήσει το Σαρμάκο, μια ταινία που αναφέρεται στον εμφύλιο και το ρεμπέτικο τραγούδι, όπου συμμετείχαν πολλοί νέοι ηθοποιοί της πόλης μας. Μας μίλησε επιπλέον και για τις νέες ταινίες που έπονται, το “Langhans“ και το “Sidiro kai Chalyva”, και η αλήθεια είναι πως τις περιμένουμε με ανυπομονησία.


Γιώργος Θεοδωρίδης έχει μετουσιώσει με το έργο του Κάθαρσις των ωμό ρεαλισμό σε ποίηση. Μας παρουσίασε έναν ήρωα που έχει διαπράξει ένα τριπλό έγκλημα, δίχως μετάνοιες και ενοχές. (Θέατρο Αθήναιον)


Θεόδωρος Παπαδόπουλος μάς μίλησε για το πώς αποφάσισε να ανεβάσει το Τικ… τοκ τοκ, του Γάλλου συγγραφέα Laurent Βaffie, συνυφαίνοντάς το με την ελληνική πραγματικότητα και φτιάχνοντας μια πολύ γλυκιά συνταγή για άφθονο γέλιο. (Θέατρο Αθήναιον)

Κυριάκος Δανιηλίδης σκηνοθέτησε την απολαυστική παράσταση Ταξίδι στον Χρόνο, ένα έργο της Αναστασίας Αστερίου, και παρέα με τους δημιουργούς της σκηνής, Αστερόπη Χαριτίδου, Κατερίνα Κασελίμη, Λίλα Παντελίδου, Δημήτρη Μπουζούδη και Κωνσταντίνο Τσώνη μάς καλωσόρισε στα βαθύτερα νοήματα μιας παράστασης που εμπνέει τις καρδιές των παιδιών, ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δράση τους στη σκηνή του Θεάτρου Αθήναιον.


Πασχάλης Αραμπατζής μάς εμπιστεύτηκε τις θεατρικές καταβολές του, τα θεμέλια της θεατρικής του εμπειρίας, τα όνειρα, τις σκέψεις του και τις προσδοκίες που σχετίζονται με την καριέρα και τον εαυτό του. Είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης Η Παναγία των Παρισίων, που ταξιδεύει ακόμη στο Metropolitan Urban Theater.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023.
- Ο Πίντερ ή το παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και το μη πραγματικό της Αναστασίας Καραογλάνη είναι ένα θεατρικό έργο που θέτει τα θεμέλια της διαφοροποίησης ανάμεσα στην ανθρώπινη και την τεχνητή νοημοσύνη, τα όρια του πραγματικού και του μη πραγματικού. Ο Σταύρος Παρχαρίδης, ο σκηνοθέτης του έργου, και οι ηθοποιοί του, Μιλτιάδης Μαρέτας, Νικόλας Παπάζογλου, Δόμνα Κατσουπάκη και Μαρία Ιωαννίδου, καταθέτουν τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους για το εν λόγω έργο και μας παρουσιάζουν τα νοήματά του και τις ερμηνευτικές τους μηχανές. Η συνέντευξή μας πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των παραστάσεων, με την προοπτική αυτή να δημοσιευθεί πριν την έναρξη του δεύτερου κύκλου του Πίντερ, τον Οκτώβρη. Ωστόσο, αυτό δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε. Ευχόμαστε η νέα χρονιά να φέρει τον Πίντερ επί σκηνής, καθώς αισθανόμαστε πως δεν έχει ολοκληρωθεί ενεργειακά μια παράσταση που θίγει πολύ ευαίσθητα κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης.


- Η Ελένη Κοκόζογλου, με πολλή ψυχή κι αγάπη για το θέατρο και τον άνθρωπο, μας ανοίγει τις πόρτες του θεατρικού της σπιτιού, του Casa Del Teatro, μας παρουσιάζει τη θεατρική της πορεία ως ηθοποιού, σκηνοθέτιδος και δασκάλας, και μας μιλάει για τον Ρινόκερο του Ευγένιου Ιονέσκο, τον πρώτο κύκλο του οποίου απολαύσαμε στο Θέατρο Αθήναιον. Το έργο αυτό ολοκλήρωσε τον πρώτο του κύκλο, όμως βρίσκεται σε δραματουργική κι ερμηνευτική διεργασία για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων με περισσότερο σφρίγος και ανεβασμένες προσδοκίες σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.


Αναστασία Αναστασούδη, η Δόμνα Κατσουπάκη, ο Νικόλας Παπάζογλου και ο Διογένης Γκίκας μάς μίλησαν για το MEATBALL, τα βαθύτερα νοήματα και τη φιλοσοφία του. Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται στη συγγραφική δουλειά του Δημήτρη Φούτσια και τη σκηνοθετική πινελιά της Αναστασίας Αναστασούδη. (Θέατρο Αθήναιον)

-Το Θέατρο Sureal βρίσκεται στη Χριστοπούλου 12 κι έχει τη δική του ιδιαίτερη ιστορία. Η Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, θεατρολόγος και παραγωγός, και ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και τραγουδιστής, έχουν μετατρέψει τον χώρο αυτόν (αμιγώς θεατρικό από παλιά ως Ακτίς Αελίου) σε μια αισθαντική κοιτίδα πολιτισμού και τέχνης. Φιλοξενούν παραστάσεις, συναυλίες, μαθήματα θεάτρου, πρόβες, εργαστήρια, σεμινάρια, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, και τον έχουν εμπλουτίσει με την αγάπη και τα όνειρά τους.


-O Φαίδων Καστρής μάς παρουσίασε το Μαριπιεράκι του, την τρανς Μαρί Πιερ, την προσωπικότητα και τη φιλοσοφία της γυναίκας αυτής, στην Τρίτη στο Σουπερμάρκετ, στο Θέατρο Sureal. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό έργο του Εμμανουέλ Νταρλέ, που υπογράφει ερμηνευτικά και σκηνοθετικά ο Φαίδων.


Θάνος Πουμάκης και ο Άλκης Γκόσιος μάς παρουσίασαν την ανατρεπτική κλασική κωμωδία Ηλίθιοι του Νηλ Σάιμον, σε σκηνοθεσία Άγγελου Κουρέπη, συνυφαίνοντας το έργο με στοιχεία της σημερινής κοινωνικο-πολιτικής πραγματικότητας. (Θέατρο Αθήναιον)


Βαρβάρα Δουμανίδου έγραψε και σκηνοθετεί ένα ολοκαίνουργιο έργο, το Ποιος φοβάται την Άγκαθα Κρίστι, παίζοντας με όλα τα κλισέ του είδους κι ανατρέποντάς τα σε μια μαύρη κωμωδία γεμάτη μυστήριο, αγωνία και άφθονο γέλιο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στο Θέατρο Αυλαία. Η Όλγα Καλαμάρα, η Θεοδώρα Κωστάκου, η Μαρία Σεμερτζίδου, ο Παναγιώτης Καβαλιεράκης, ο Δημήτρης Βασιλειάδης και ο Κωνσταντίνος Μπάρκος παρέλασαν επίσης στον φακό μας.


-Οι MONKS, η Ανθούλα Αηδώνη, η Βικτώρια Παπαδοπούλου Σισκοπούλου, ο Ιωάννης Καμπούρης, ο Γιάννης Μαυρόπουλος, ο Γιώργος Μιχαλάκος και ο Κωνσταντίνος Τσώνης, μας περιέγραψαν με πολύ γλαφυρό τρόπο τις προσωπικότητες των ηρώων που υποδύονται σε μια εξαιρετική κωμωδία με πολύ σασπένς, τραγελαφικές ανατροπές, τρυφερότητα και ρομαντισμό, το «Ωραίος & Σέξυ» ή αλλιώς «Play it again, Sam» του Woody Allen, μια ατάκα από την Casablanca, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Μιχαλάκου στο Θέατρο Σοφούλη.


-Η σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Στεφανίδου και οι ηθοποιοί της Βαγγέλης Πυρινής, Γιώργος Δήμου, Νίκος Τσιαμασιώτης, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Γιάννος Τριανταφύλλου και Αλεξάνδρα Τσολακίδου μάς παρουσίασαν Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου και τα τρυφερά τους νοήματα. (Θέατρο Αθήναιον)


Έλενα Ξυδιά, η Ιπτάμενη Πιανίστα και δημιουργός του διάσημου Piano Project, ένα από τα πιο καινοτόμα projects που δημιούργησε μαζί με τον σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη, μας αιχμαλώτισε με το Κονσέρτο ενός Παράδοξου Κόσμου στο Θέατρο Αθήναιον.


-Ποιο είναι άραγε το νόημα της ύπαρξής μας; Η Δροσιά Τριαντάκη, ο Dani Joss, η Αλίκη Ιωσαφάτ, η Σοφία Καλαμάκη, η Ελπίδα Ντινοπούλου μάς παρουσίασαν τα νοήματα της Ποιητικής του Χώρου (Poetics of Space του Gaston Bachelard), την ιστορία της Die Wolke και τη δράση του Vitruvian Thing.


Αυτά για το 2023...

Επιλογικά: Το θέατρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ερήμην του ανθρώπου. Αλλά κι ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα ερήμην του θεάτρου κι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής ή πνευματικής δραστηριότητας. Οι άνθρωποι του θεάτρου μάς περιμένουν, με την ενέργεια και την ψυχή τους, να μας προβληματίσουν, να μας συγκινήσουν, να ξυπνήσουν μέσα μας συναισθήματα και να μας ψυχαγωγήσουν.

Γιατί η ψυχή του θεάτρου είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος. 

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, χαρά και πολύ θέατρο!

Τεχνική επιμέλεια συνεντεύξεων: Τάσος Πέππας

Αρχική δημοσίευση:

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ