"Κάλαμος και κυπαρίσσι" : Χορόδεντρο. Στο Metropolitan Urban Theater.

Το «Χορόδεντρο» παρουσιάζει...


την παράσταση χοροδράματος «Κάλαμος και κυπαρίσσι»

23-24 Νοεμβρίου 2023 - Θέατρο Μετροπόλιταν (Αλ. Φλέμινγκ 2)


Το «Χορόδεντρο», εργαστήρι χορού και μουσικής, τραγουδιού και παιχνιδιού, παρουσιάζει την παράσταση χοροδράματος «Κάλαμος και Κυπαρίσσι», που βασίζεται στην γνωστή παραλογή του διηγηματικού κοινωνικού τραγουδιού «Ο Γιάννος και η Μαριγώ».

Μετά από τρία συνεχόμενα sold out το Μάιο του 2023 η παράσταση επιστρέφει στο Μετροπόλιταν ελαφρώς ανανεωμένη. Τριάντα ένα χορευτές, δέκα τραγουδιστές και πέντε μουσικοί επί σκηνής θα μας μεταφέρουν την ηπειρώτικη παραλογή της ιστορίας του Γιάννου και της Μαριγώς, μιας ιστορίας για τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση αλλά και για τους περιορισμούς που θέτει η κοινωνία στον έρωτα δύο νέων. Βασισμένη στο ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, τον χορό και το θέατρο, η παράσταση διαγράφει μία μουσική διαδρομή που περνά από αρκετές περιοχές της Ελλάδας.


Τη σκηνοθεσία επιμελείται η Σοφία Καρακάντζα, τη μουσική σύνθεση, επιμέλεια και πρωτότυπους στίχους ο Σταμάτης Πασόπουλος, την κινησιολογία των χορευτών και τραγουδιστών η Μέλπω Βασιλικού και ο Στέργιος Κύρινας, τα σκηνικά και τις φορεσιές η Ελίζα Μοσχοπούλου, τη διδασκαλία των χορών στους ενήλικες ο Στέργιος Κύρινας και στα παιδιά η Άννα Σίσκου, τη διδασκαλία των τραγουδιών η Κατερίνα Δούκα και του ηπειρώτικου πολυφωνικού η Γιώτα Κολιούση. Οι χορευτές και οι τραγουδιστές της παράστασης είναι μέλη του «Χορόδεντρου».


Διάρκεια Παράστασης: 75 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21:00
Χωρητικότητα Θεάτρου: 318 θέσεις (δυνατότητα πρόσβασης για ΑΜEΑ)
Προπώληση εισιτηρίων μέσω Viva
15 Ευρώ : Προπώληση / Ανέργων / Φοιτητών/AMEA
18 Ευρώ : Γενική είσοδος (στο ταμείο)



Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα

Μουσική επιμέλεια- Σύνθεση- Πρωτότυποι στίχοι: Σταμάτης Πασόπουλος

Κινησιολογία: Μέλπω Βασιλικού, Κύρινας Στέργιος

Διδασκαλία Χορών: Στέργιος Κύρινας, Άννα Σίσκου

Διδασκαλία Τραγουδιών: Κατερίνα Δούκα, Γιώτα Κολιούση

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Ελίζα Μοσχοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρκέλα Καραπιπέρη

Παραγωγή : «Χορόδεντρο» Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέργιος Κύρινας, Άννα Σίσκου


Συνολικός αριθμός χορευτών/μουσικών επί σκηνής: 46
Μουσικοί:
Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος (κλαρίνο), Παντελής Αγκιστριώτης (βιολί, λύρα , τραγούδι), Ιάκωβος Μωυσιάδης (λαούτο) , Στάθης Παρασκευόπουλος (κρουστά), Σταμάτης Πασόπουλος (live electronics)

Χορευτές:
Άννα Αϊβαζέλη, Μελίνα Αναγνωστοπούλου, Λάμπρος Αραβανής, Βασίλης Αχτσής, Χρήστος Αχτσής, Στέλλα Αχτσή, Μπέτη Βρουβλιάνη, Μαρία Ζερβού, Σούλα Καρπενήση, Βάσω Κυράνου, Ανδριάνα Κύρινα, Στέργιος Κύρινας, Αναστασία Λαχωρά, Μαρίλια Λυκοκώστα, Στέφανος Μανουσαρίδης, Ελένη Νικοπούλου, Χρύσα Νικοπούλου, Πηνελόπη Οικονομέα, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σωτηρία Παπαδοπούλου, Ίλια Παπαφιλίππου, Τόμης Παπαχρήστος, Στέλιος Σαμαράς, Άννα Σίσκου, Κατερίνα Στυλιαρά, Θεοδοσία Τζαμπάζη, Θάνος Τόλας, Σοφία Τόλα, Βασίλης Τραγουλιάς, Αλίκη Τσινώνη, Verena Fink

Πολυφωνικό σχήμα:
Γιώτα Κολιούση, Φοίβη Λογοθετίδη, Φωτεινή Μποροδήμου, Ζωή Παπαστεργίου, Αναστασία Ττινιόζου

Τραγουδιστές:
Κατερίνα Δούκα, Μελίνα Αρβανίτη, Χαρά Ζαμπράκα, Ολίνα Μπατσούλα, Θάνος Χατζής, Στέλλα Χριστοφορίδου


Τα ερωτευμένα ξαδέλφια – Ο Γιάννος και Η Μαριγώ

Το διηγηματικό κοινωνικό τραγούδι «Ο Γιάννος και η Μαριγώ» απαντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η παράσταση «Κάλαμος και Κυπαρίσσι» βασίζεται στην ηπειρώτικη παραλογή που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πολυφωνικά τραγούδια. Η συγκεκριμένη παραλογή πραγματεύεται το μοτίβο των ερωτευμένων ξαδέλφων (αιμομικτικός έρωτας) που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Η παραλογή των δύο ερωτευμένων νέων παρουσιάζει τις ισχυρές κοινωνικές συμβάσεις, που δεν τολμά ο οικογενειακός κύκλος να παραβεί, θέλοντας να είναι σεβαστός και αποδεκτός στον κοινωνικό περίγυρο και προκειμένου να κρατήσει ισορροπίες είναι έτοιμος να φθάσει μέχρι εσχάτων. Βαριά κατάρα ξεστομίζεται από τα χείλη της μάνας, όταν ο νέος ζητά να εκπληρώσει τον έρωτά του με την ξαδέλφη του Μάρω: «Κάλλιο ν’ ακούσω σάβανα για να σε σαβανώσω, παρά ν’ ακούσω στέφανα για να σε στεφανώσω». Από την άλλη, παρουσιάζεται ποια ακριβώς ήταν η θέση της γυναίκας στην ελληνική λαϊκή παράδοση, μέσα από τη σιωπή της πρωταγωνίστριας και στίχους που φανερώνουν ότι είναι έρμαιο αποφάσεων τρίτων για τη ζωή της, μέχρι την λυτρωτική και συνάμα μοναδική διέξοδο στον καημό της, το θάνατό της.

Το δημοτικό τραγούδι τολμά και δίνει φωνή σε ανίερες πράξεις κατά τα κοινωνικά στερεότυπα, που δεν θα επιχειρούσε να θίξει η σεμνοτυφία των αστών του 20ου αιώνα. Χωρίς να ηθικολογεί περνά τον κώδικα του «ηθικού άβατου», αφού βάσει των κατεξοχήν πατριαρχικών κανόνων της λαϊκής κοινότητας δίνει λύση-τιμωρία σε όσους έχουν υποπέσει σε μιαρά αμαρτήματα, όπως στην παρούσα περίπτωση η αιμομιξία που τιμωρείται με τον θάνατο των δύο ερωτευμένων νέων. Η λύτρωση έρχεται μέσα από την «νεκρανάστασή» τους, με τη βοήθεια της φύσης. «Ο γιος φυτρώνει κάλαμο κι η κόρη κυπαρίσσι, στριφογυρίζει ο κάλαμος φιλάει το κυπαρίσσι, για δες τε τουτ’το αντρόγυνο το πολυαγαπημένο, που δεν φιλήθηκε ζωντανό, φιλιέται αποθαμένο».

Λίγα λόγια για το «Χορόδεντρο:

Το χορόδεντρο ξεκίνησε την δραστηριότητα του τον Ιούνιο του 2017. Ασχολείται με τον παραδοσιακό χορό, το τραγούδι και τη μουσική της ελληνικής παράδοσης. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το «Αστικό Πανηγύρι» είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εγχείρημα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου στον πολυχώρο “WE”. Η έδρα του εργαστηρίου είναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Βαλαωρίτου. Από την έναρξη του έχει περίπου στα 350 μέλη (220 ενεργά).

Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ