Swallow της Στεφ Σμιθ δια χειρός Χάρη Θώμου
Αφορμώμενη:
"Πώς αισθάνεται να καταπίνει κανείς κάτι τόσο τραχύ και σκληρό όσο η κοινωνική επιταγή και το κοινωνικό στίγμα; Τα καταφέρνει ή πνίγεται, λέτε;
Κάπως έτσι ξεκίνησε η μετάφραση του Swallow της Στεφ Σμιθ από τον σκηνοθέτη Χάρη Θώμο, ο οποίος έφερε το έργο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, δίχως περικοπές τόσο στο αρχικό κείμενο όσο και στον ιδεολογικό του πυρήνα. Θα απολαύσουμε την ιστορία τριών γυναικείων οντοτήτων, που υπερβαίνουν τα κοινωνικά περιθώρια του ρόλου τους, προσπαθώντας να τα εγκολπώσουν, να εμβαθύνουν σε αυτά, να τα κατανοήσουν και στη συνέχεια να απελευθερωθούν. Οι τρεις αυτές γυναίκες, ορμώμενες από μια τάση ελευθερίας κι αντίστασης στο κατεστημένο, παλεύουν με την ετικέτα και τον αυστηρό διαχωρισμό της κοινωνίας βάσει στερεοτύπων δυαδικής μορφής, καλό-κακό, ελευθερία-σκλαβιά, θηλυκό-αρσενικό.

Προσωπικότητες αλληλένδετες σαν γροθιά και σε απόλυτη ενεργειακή ταύτιση βλέπουν το καλό στο κακό, την ελευθερία στη σκλαβιά, το θηλυκό στο αρσενικό κι αντίστροφα, τα αντιμετωπίζουν ως αλληλεξαρτώμενα μεγέθη. Καταπίνοντας το οποιοδήποτε τραύμα, πόνο, απόρριψη, σνομπισμό κι αποτυχία, όπως ευκόλως εννοούνται και αναπαράγονται από το εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο, προσπαθούν να συγχωρέσουν και να συγχωρεθούν μέσα σε έναν κύβο κοινωνικών και πολιτικών πρέπει. Και κατορθώνουν να αγαπήσουν την ταυτότητά τους, δίχως να απορρίπτουν την κοινωνία που τους κουνά το δάχτυλο.
Το Swallowing αναδεικνύεται ως μια φυσιολογική διεργασία αντίστασης στον κοινωνικό ιστό με στόχο όχι την ανατροπή του αλλά την αναγέννησή του. Η κατάποση λειτουργεί ως εφαλτήριο αλλαγής κι εξέλιξης. Η κοινωνική αλλαγή δεν επέρχεται πάντοτε με τον βίαιο τρόπο, αλλά κυρίως με την αγάπη και την αποδοχή προς τον εαυτό και τον άλλον, υποθάλπεται, καλλιεργείται κι εκρήγνυται. Οι ολοκληρωμένοι ηθικά και συνειδησιακά άνθρωποι είναι κι αυτοί που χωρούν μέσα τους ολόκληρο τον κόσμο, διαχωρίζοντας ωστόσο το είναι τους από αυτόν και βάζοντας τα όριά τους. Η κοινωνική επανάσταση δύναται να είναι εξίσου σιωπηρή και δυνατή, και ξεκινάει από τον καθένα από εμάς. Το Swallow αποτελεί ένα στωικό έργο, ένα μάθημα ενδυνάμωσης, υπομονής, επιμονής και ίασης της ψυχής.

Ο Χάρης Θώμος, η Γεωργία Ποντσουκτσή, η Ραφαέλα Τσοπανούδη και η Μυρσίνη Καρματζόγλου μάς παρουσιάζουν τις ηρωίδες του έργου μέσα από τα δικά τους μάτια, διαφωτίζοντας το βαθύτερα νοήματά του. Ταυτόχρονα μας μιλούν για την ομάδα DOT Ensemple, η οποία ξεκίνησε το 2019 ως DOT Theater, από μια ομάδα νέων ανθρώπων με αγάπη προς τη σκηνική πραγματικότητα ως μέσο κοινωνικής αναδιαμόρφωσης, ηθικής, πνευματικής κι αισθητικής καλλιέργειας. Η ομάδα αυτή αποτελεί πλέον μια ευρύτερη καλλιτεχνική κολεκτίβα, μελετώντας κι άλλες τέχνες όπως τον κινηματογράφο, τον χορό, τη μουσική, τη φωτογραφία, το βιβλίο. Οι θεατρικές τους παραγωγές είναι μια μελέτη, ένας στοχευμένος και επιμελημένος πειραματισμός, ένα πόνημα καλλιτεχνικού μεγέθους. Και φυσικά από τη συζήτησή μας δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει η προσωπική τους κατάθεση και μοίρασμα. Τους γνωρίζουμε λίγο περισσότερο κι ως καλλιτέχνες κι ανθρώπους που μιλούν για τον εαυτό τους, τις σπουδές τους, τα όνειρά τους.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Χάρη Θώμο, τη Μυρσίνη Καρματζόγλου, τη Γεωργία Ποντσουκτσή και τη Ραφαέλα Τσοπανούδη για τη συνέντευξη που παραχώρησαν στη Σωφέρ καθώς και το θέατρο Αθήναιον για τη φιλοξενία του. Ευχόμαστε η παράσταση αυτή να ταξιδέψει όμορφα στον χρόνο και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων.
Τεχνική επιμέλεια: Τάσος Πέππας
Πνευματικά Δικαιώματα: Οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή του βιντεοσκοπημένου υλικού είναι ευγενικό να γίνεται με αναφορά στο κανάλι της Σωφέρ Θεάτρου.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:
Μετάφραση: Χάρης Θώμος
Επιμέλεια μετάφρασης: Αδριανός Φριλίγγος
Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος
Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού
Β. Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κρίκος
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα
Μουσική – Sound Design: Μάριος Αποστολακούλης
Επί σκηνής
Μυρσίνη Καρματζόγλου
Γεωργία Ποντσουκτσή
Ραφαέλα Τσομπανούδη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.