"Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας" του Γιωργή Βιζυηνού
Το «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας» είναι το εκτενέστερο διήγημα του Βιζυηνού. Θεωρείται το ρομαντικότερο και το μελοδραματικότερο από όλα τα διηγήματά του. Το θέμα του διηγήματος είναι οι καταστροφικές συνέπειες μιας παλαιότερης επιπόλαιης ερωτικής περιπέτειας ενός φίλου και συμμαθητή του αφηγητή.
Η υπόθεση του έργου τοποθετείται στη Γοτίγγη της Γερμανίας στη δεκαετία του 1870 και βασικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Πασχάλης, συμμαθητής του συγγραφέα στο γυμνάσιο της Πλάκας, ο οποίος σπούδασε, όπως και ο συγγραφέας, στη Γερμανία. Ο συγγραφέας, εξαιτίας ενός επίπονου βήχα, επισκέπτεται το νοσοκομείο και εκεί παρακολουθεί την εξέταση μιας νεαρής κοπέλας από το Freiburg, η οποία είχε παραφρονήσει από ερωτική απογοήτευση. Ο γιατρός που εξετάζει τον συγγραφέα τον συμβουλεύει να πάει στα χωριά του Χαρτς, για να θεραπευθεί από την ασθένειά του, όμως αυτός αποφασίζει να πάει στο Κλάουσθαλ, για να συναντήσει τον παλιό του συμμαθητή που εργάζεται εκεί ως μεταλλειολόγος. Στο Κλάουσθαλ ο Πασχάλης διηγείται την ιστορία του στο συγγραφέα.
Όταν σπούδαζε στη Γοτίγγη, ανέπτυξε μια αισθηματική σχέση με την Κλάρα, κόρη ενός καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο, όμως ο Πασχάλης νόμιζε πως ήταν ψυχικά μολυσμένος από κάποιο προηγούμενο δεσμό του στην Αθήνα με την ανάξια Ευλαλία. Έτσι δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα της Κλάρας, παρ’ όλο που και αυτός έχει αισθήματα γι’ αυτήν. Ο Πασχάλης για να ξεχάσει την Κλάρα έφυγε από τη Γοτίγγη και πίστεψε ότι αυτή πέθανε από τη θλίψη της.
Ο συγγραφέας συνειδητοποιεί ότι η Κλάρα ήταν η κοπέλα που συνάντησε στο ψυχιατρείο του Freiburg, αλλά αποφασίζει να μην πει τίποτα στον φίλο του. Η ιστορία τελειώνει με τον σχεδόν ταυτόχρονο θάνατο των δύο ερωτευμένων νέων. Στο Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας το ερωτικό στοιχείο παρουσιάζεται από τον Βιζυηνό με έντονα ρομαντικό τρόπο και καταλήγει σε ένα καταστροφικό πάθος. Πρόκειται για ένα ακόμη αριστούργημα του Γ. Βιζυηνού με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Η Δέσποινα Μπισχινιώτη, ο Διογένης Γκίκας και ο Μιχαήλ Πάρτης δραματοποιούν επί σκηνής σαν παραμύθι τας Συνεπείας μιας παλαιάς ιστορίας, όπως την αφηγήθηκε ο τρυφερός και ρομαντικός Γ. Βιζυηνός, με ένα ατμοσφαιρικά αφαιρετικό τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο, φέρνοντάς μας σε επαφή με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Βιζυηνού και την ψυχή του έργου του. Η παράσταση ανεβαίνει αυτή την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 21-22-23/04, στο Θέατρο Σοφούλη.
Ευχαριστούμε θερμά τη Δέσποινα Μπισχινιώτη, τον Διογένη Γκίκα και τον Μιχαήλ Πάρτη για τη συνέντευξη που παραχώρησαν στη Σωφέρ και το Θέατρο Σοφούλη για τη θερμή του φιλοξενία.
Τεχνική επιμέλεια: Τάσος Πέππας
Πνευματικά Δικαιώματα: Οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή του βιντεοσκοπημένου υλικού είναι ευγενικό να γίνεται με αναφορά στο κανάλι της Σωφέρ Θεάτρου.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:
Θεατρική διασκευή: Δέσποινα Μπισχινιώτη
Σκηνοθεσία: Διογένης Γκίκας, Δέσποινα Μπισχινιώτη
Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Πάρτης, Διογένης Γκίκας, Δέσποινα Μπισχινιώτη
Κινησιολογική επιμέλεια: Μέλπω Βασιλικού
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Μελοποίηση στίχων: Αίσωνας
Σκηνογραφική επιμέλεια: Θάλεια-Πελαγινή Κάλφα
Ενδυματολογική επιμέλεια: Φαίη Αποστολίδου
Σχεδιασμός φωτισμού: Ανέστης Ατακτίδης
Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 21 Απριλίου στις 9:00 μ.μ.
Σάββατο 22 Απριλίου στις 9:00 μ.μ.
Κυριακή 23 Απριλίου στις 8:00 μ.μ.
Σάββατο 13 Μαίου στις 9:00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας.